Cold brew i nitro
Kawa na zimno cieszy się latem ogromnym powodzeniem wśród konsumentów. Restauratorzy i bariści śledzą trendy, poszukując nowych, atrakcyjnych form serwowania. Poza espresso na lodzie, mleczną kawą mrożoną czy modnym espresso tonic coraz częściej w dobrych kawiarniach możemy spotkać cold brew. Czy warto serwować taką esencjonalną, zimną kawę z kranu? A może pójść krok dalej i zaproponować gościom efektowne i modne nitro coffee?
Czym właściwie są wspomniane napoje? Cold brew to kawa przygotowywana przez macerowanie na zimno przez kilkanaście godzin, co nadaje jej łagodniejszy smak i niższą kwasowość. Dzięki temu dobrze gasi pragnienie i doskonale orzeźwia w upalne gorące dni. Kawa nitro to cold brew (lub w tańszej wersji zaparzona wcześniej i schłodzona kawa) nasycone azotem. W ten sposób napój uzyskuje dodatkową aksamitną teksturę i charakterystyczną kremową piankę, podobną do tej w piwie Guinness.
Jak serwować zimną kawę z kranu?
Cold brew i kawa nitro zdobywają coraz większą popularność na rynkach zachodnich, oferując konsumentom nowe doznania smakowe i wizualne. Również w Polsce te innowacyjne metody serwowania kawy zyskują na znaczeniu. Czy warto zainwestować w systemy wyszynkowe do tych napojów? Jakie są dostępne rozwiązania technologiczne? Wykładamy przysłowiową kawę na ławę!
Chłodzenie w przepływie
Do serwowania cold brew lub kawy nitro z kranu potrzebujemy przede wszystkim ją schłodzić. Możemy zastosować tzw. kegator, czyli serwować kawę ze zbiornika umieszczonego w lodówce, podłączonej na stałe do instalacji. Nie jest to jednak najwygodniejszy i najbardziej efektywny sposób. Taki sprzęt jest mało mobilny i zajmuje sporo miejsca pod barem. Ponadto, przy zastosowaniu tej technologii musimy odczekać odpowiednio długo, żeby świeżo przygotowany napój zdążył się schłodzić przed serwowaniem. Zdecydowanie bardziej ergonomiczne i szybsze jest chłodzenie w przepływie, tak jak w przypadku piwa.
Do chłodzenia kawy w przepływie możemy wykorzystać klasyczną schładzarkę wodną, ale najbardziej efektywne i ergonomiczne są suche schładzarki nablatowe. Może to być sprzęt przeznaczony wyłącznie do serwowania kawy, ale warto potraktować go jako urządzenie wielofunkcyjne. Możliwe jest na przykład serwowanie z jednego kranu kawy nitro, a z drugiego piwa, gotowego koktajlu czy wina.
Zbiorniki z cold brew
Równie ważnym elementem w procesie wyszynku są zbiorniki, z których kawa trafi do maszyny. Aby zaciągnąć napój do kranu, potrzebne jest pokonanie grawitacji, które można osiągnąć na dwa różne sposoby. Pierwszy zakłada użycie szczelnie zamkniętego zbiornika, w do którego podaje się gaz podciśnieniem – kega typu Cornelius lub kanki serwisowej. Drugi sposób to wyszynk przy użyciu specjalnych pomp do napojów, umożliwiających zaciągnięcie płynu z dowolnych zbiorników, np. beg in box czy otwartych butelek.
Kawa na azocie
Wreszcie mamy azot, który wymaga odpowiednich technologii. N2 niechętnie rozpuszcza się w płynach, jest prawie 100 razy mniej rozpuszczalny od dwutelnku węgla. W związku z tym wszystkie maszyny, przystosowane do serwowania napojów nitro, posiadają specjalny mieszacz, umieszczony w pobliżu kranu. Dzięki mieszaniu cząsteczki azotu przenikają do kawy tuż przed jej nalaniem.
Źródłem azotu są zazwyczaj zewnętrzne butle z gazem, dostarczane przez wyspecjalizowane w tym podmioty. Jednak dzięki obecności azotu w otaczającym nas powietrzu w ponad 70% objętości, możemy obejść się również bez butli. Wybrane urządzenia posiadają wbudowane kompresory powietrza, pozwalające pozyskać azot z otoczenia.
Krany do nitro
Ostatnim elementem instalacji jest kran ze specjalnym sitkiem, które spienia wcześniej rozpuszczony azot, w efekcie tworząc charakterystyczną kaskadę. Taki kran może być zamontowany zarówno w suchej schładzarce nablatowej, jak i stanowić wykończenie klasycznej kolumny barowej.
Kawa nitro z kranu – hit czy kit?
Moda na cold brew i nitro coffee trwa już od kilku lat, ale wyszynk z kranu wciąż jest bardzo niszowym rozwiązaniem. Czy warto inwestować w specjalistyczny sprzęt, aby serwować schłodzoną kawę z nalewaka? Na pewno tego typu propozycje w menu kawiarni to wyróżnik na tle konkurencji. Znajomość technologii, umiejętność wykorzystania ziaren dla projekcji nowych ciekawych smaków otwiera nowe możliwości dla palarni kawy speciality.
Korzyści z wyszynku kawy na azocie
W kawiarniach i barach o dużym natężeniu ruchu sezonowego – nad morzem, jeziorem czy w letnich ogródkach miejskich – wyszynk zimnej kawy z nalewaka to również wygoda, zwiększenie wydajności obsługi i szansa na wypracowanie aktrakcyjnej marży. Zamiast zużywać ogrmone ilości lodu lub chłodzić z wyprzedzeniem duże ilości kawy, a następnie poświęcać każdorazowo czas na przygotowanie kawy mrożonej, możemy zaserwować w ciągu kilku sekund smaczną, aromatyczną i efektownie wyglądającą kawę z kranu.
Bary i kawiarnie, serwujące również alkohol, mogą wykorzystać kawę nitro jako składnik koktajli, na przykład Espresso Martini, Coffee Negroni czy Long Island Iced Coffee. Podłączając pod jeden kran kawę nitro, a pod drugi prosecco, barman może tworzyć szybkie i zarazem efektowne drinki. Przy użyciu azotu można serwować również herbatę na zimno, cascarę czy lemoniady z aksamitną teksturą.
Nitro wyzwania
Serwowanie kawy z kranu niesie spore korzyści, ale stwarza również wyzwania. Istotnym ograniczeniem może być przestrzeń za barem. Instalacja dodatkowych urządzeń, takich jak dyspensery do kawy nitro, bywa problematyczna. Przy niewielkiej przestrzeni warto jak najefektywniej wykorzystać urządzenie, łącząc serwowanie kawy z wyszynkiem piwa czy wina. Multifunkcjonalność sprawia także, że inwestycja w stosunkowo drogi sprzęt szybciej się zwraca.
Z racji konieczności wielogodzinnego przygotowywania kawy przed wyszynkiem, warto określić spodziewaną wielkość sprzedaży i dostosować do niej używane zbiorniki i inne rozwiązania technologiczne. Sezonowość i zmienne zainteresowanie klientów mogą utrudniać precyzyjne planowanie zapasów, prowadząc do potencjalnych strat lub braków w ofercie.
Warto skorzystać z profesjonalnego wsparcia, aby dostosować sprzęt i rozwiązania do oczekiwanych efektów. Współpraca z doświadczonymi technikami serwisu jest nieoceniona. Serwisanci pomogą zoptymalizować wykorzystanie urządzeń i dostosują je do serwowania różnych napojów, zwiększając funkcjonalność i efektywność. Nasi technicy często są w stanie podsunąć ciekawe i nietuzinkowe rozwiązania, korzystając z wieloletniej bazy doświadczeń. Udzielają także wsparcia w postaci szkoleń dla obsługi.
Hit czy kit?
Podsumowując, cold brew i kawa nitro z kranu mogą stanowić istotny wyróżnik w ofercie i stać się hitem, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Modne napoje na bazie azotu wydają się być ciekawą alternatywą dla gotowych produktów w butelkach i puszkach. Warto też podkreślić, że przy rosnącym trendzie NoLo, ciekawe napoje bezalkoholowe – a takimi z pewnością są cold brew i nitro coffee – są coraz intensywniej poszukiwane przez konsumentów.
Wiele zależy od specyfiki lokalu, tego czy produkt wpisuje się w szerszą koncepcję i kreatywności. Aby w pełni skorzystać z potencjału sprzętu do wyszynku, warto rozważyć serwowanie z jednego urządzenia zarówno kawy, jak i piwa, wina czy koktajlu. Doświadczony technik serwisu pomoże dobrać odpowiedni sprzęt, technologie i dostosować rozwiązania do organizacji baru. Chcesz porozmawiać na ten temat? Skontaktuj się z nami.