Instalacje sezonowe – planuj, dbaj, zapobiegaj problemom.
Przełom kwietnia i maja to najgorętszy okres w gastronomii, choć pogoda bywa jeszcze kapryśna. Lokale sezonowe w pośpiechu przygotowują się do otwarcia lub ruszają pełną parą, często z dnia na dzień. Wiąże się to z ogromnym obciążeniem nie tylko dla właścicieli i menedżerów gastronomii, ale również dla serwisów technicznych. Wiosna to także czas przeglądu sprzętu festiwalowego, który już wkrótce ruszy w teren. Wielu typowych problemów, które pojawiają się przy uruchamianiu instalacji napojowych po zimowej przerwie, da się uniknąć. To, jak dbasz o sprzęt i współpracujesz z serwisem, znacząco wpływa na Twoje wejście w sezon. Podpowiemy Ci, co zrobić, aby uniknąć nerwówki, awarii i zbędnych kosztów.
Instalacje sezonowe wymagają działań pozasezonowych.
Dla lokali sezonowych, działających kolejny rok, najlepszym momentem na myślenie o następnej wiośnie jest… jesień. Również o sprzęt festiwalowy, który pracuje wyłącznie latem, należy odpowiednio zatroszczyć się po sezonie. Wrzesień i październik to idealny czas, aby wykonać porządny przegląd i zabezpieczyć instalację przed zimą. Nie mówimy tu tylko o liniach piwnych czy systemach napojowych, ale z racji naszego profilu działalności, właśnie na nich się skupiamy. Końcówka sezonu to często niedoceniany moment, a tymczasem dobrze wypełniona checklista i odpowiednio przygotowany sprzęt do zimowania to niemal gwarancja bezstresowego startu wiosną. Oszczędność czasu, nerwów i pieniędzy, o którą przecież w tym wszystkim chodzi.
Higiena to podstawa
Sprzęt, który „idzie na zimowanie”, powinien być odpowiednio przygotowany i nie chodzi tylko o odłączenie prądu. Instalacje napojowe i piwne należy opróżnić z płynów i dokładnie umyć z osadów, które po sezonie są jeszcze świeże i właśnie wtedy najłatwiejsze do usunięcia. Następnie trzeba zabezpieczyć je przed dostępem wszelkiego rodzaju szkodników, takich jak owady i pająki. Te ostatnie potrafią nieźle uprzykrzyć życie, kiedy dostaną się do wnętrza przewodów, np. przez pozostawione, niekompletne głowice.
Dobrze przygotowana instalacja to taka, którą będzie można ponownie uruchomić nawet bez obecności technika. I właśnie do takiego scenariusza warto dążyć, aby start sezonu nie wiązał się z gorączkowym dzwonieniem po „serwis na wczoraj”. Odpowiednie działania przygotowawcze pozwalają zwykle podłączyć sprzęt i bez zwłoki przejść do serwowania napojów.
Twój pierwszy sezon to zapowiedź kolejnego.
Jeśli dopiero startujesz i to twój pierwszy sezon z lokalem, sprawa wygląda trochę inaczej, bo nie masz jeszcze doświadczeń z poprzedniego roku. Tym bardziej warto z wyprzedzeniem zaplanować nie tylko otwarcie, ale również dalszą współpracę z serwisem. Ustalić co potrafisz i powinieneś zrobić samodzielnie, a co pozostawić fachowcom. Zadbać o to, żeby serwisanci znaleźli dla Ciebie czas wtedy, kiedy go potrzebujesz. Dzięki temu unikniesz poślizgów i zabezpieczysz odpowiednio instalację przed planowanym postojem, aby start w następny sezon był łatwiejszy.
Umów serwis z wyprzedzeniem
Może Cię to zdziwić, ale zaplanowanie montażu z dnia na dzień graniczy z cudem. W sezonie większość serwisów działa pełną parą, więc wolne terminy na kwiecień często są rezerwowane już w lutym. Owszem, niektóre firmy przyjmują nagłe „wrzutki” do grafików, jednak trzeba się wtedy liczyć z dodatkowymi opłatami, czasem całkiem sporymi. Dlatego nie warto czekać z testami i uruchomieniem sprzętu do dnia otwarcia, gdy spodziewasz się gości. Lepiej przygotować instalację z wyprzedzeniem. Nawet kilka dni zapasu może uratować Ci start sezonu, który w naszych warunkach geograficznych jest krótki, a każdy pogodny dzień jest na wagę złota.
Dobrze zaplanuj przestrzeń
Planując instalację w punkcie sezonowym, zadbaj też o przestrzeń, aby uniknąć niedogodności doskwierających przez całe lato. Naprawdę nie jest to truizm i banał. Zbyt często trafiamy do lokali, w których beczki z napojami lądują dosłownie pod nogami obsługi. Nie ma na nie właściwego miejsca, gdyż bar jest przeładowany sprzętami i źle urządzony. To nie tylko jest uciążliwe i nieergonomiczne, ale też zwiększa ryzyko uszkodzeń i awarii. Dopasowanie rozwiązania „na siłę” często wiąże się z dodatkowymi kosztami, ponieważ zakres prac przekracza standardowy montaż.
Gdy sezon zaskoczy Cię jak zima drogowców…
Jeśli czytasz ten tekst w kwietniu i właśnie uświadamiasz sobie, że sprzęt przez zimę nie był opróżniony, wyczyszczony ani zabezpieczony, nie panikuj. Nie jesteś sam. To zdarza się częściej niż myślisz, bo zapobiegliwość to cecha wybranych.
Co zrobić z zaniedbaną instalacją?
- Nie podłączaj instalacji w ciemno. Ryzykujesz zatkanie systemu lub skażenie produktu, gdy nie masz pewności, co siedzi w przewodach. Możesz przez to zacząć sezon od jedynek w Google za fafluny albo, co gorsza, zatrucia po jednym piwie.
- Skontaktuj się z serwisem. Sprzęt najprawdopodobniej jest skażony, jeśli nie był używany przez dłuższy czas. Stojąca woda i stare napoje w przewodach to świetne miejsce do życia mikroorganizmów – pleśni, grzybów, bakterii. Wszystko trzeba usunąć zanim cokolwiek podłączysz. W wielu przypadkach konieczna będzie wymiana zakażonych przewodów, aby trwale wyeliminować problem. Zarezerwuj więcej czasu na wykonanie takiego przeglądu, ponieważ kilka podzespołów w takich warunkach może nie wystartować i wymagać wymiany, np. pompy wody lub termostaty.
- Bądź elastyczny. Termin „na jutro” może być trudny do umówienia, bo grafiki serwisantów są wypełnione po brzegi. Nie oczekuj, że serwisant będzie w stanie dojechać na sztywne godziny. Każdy wolałby serwis przed otwarciem lokalu lub w godzinach mniejszego ruchu, ale nie da się być wszędzie o tej samej porze. Wiosną naprawdę dwoimy się i troimy, aby pomóc jak największej liczbie osób otworzyć lokal z czystą, sprawną instalacją. Często rzucamy mniej pilne sprawy, żeby rozwiązać nagłe problemy techniczne.
- Zapisz w checkliście na jesień kontakt z serwisem. Nauka na błędach to świetna sprawa, ale lepiej nie powtarzać ich co roku, więc tym razem dobrze zabezpiecz sprzęt przed zimowaniem.
Dbaj o instalacje sezonowe przez cały rok.
Przekonaliśmy Cię, że warto dbać o sprzęt do wyszynku przez cały rok? Świetnie! W takim razie mamy dla Ciebie checklistę kluczowych działań z instalacją sezonową, która pomoże Ci działać metodycznie i skutecznie. Pobierz i korzystaj. Niech się dobrze leje! Planuj działania, dbaj o instalację przez cały rok, aby zapobiegać problemom.