Dlaczego nie warto wyłączać schładzarki na noc?
Nasi serwisanci w swojej pracy często spotykają się z przekonaniem, że schładzarka zużywa dużo prądu, więc warto ją wyłączać wtedy, kiedy lokal jest zamknięty. Chcemy Was przekonać, że nie jest to dobra praktyka. Wyłączanie schładzarki na kilka godzin wcale nie jest uzasadnione ekonomicznie, a dodatkowo niesie ze sobą realne zagrożenia.
Schładzarki wodne są wyposażone w pompę, której zadaniem jest utrzymywanie wody w ruchu. Zapobiega to tworzeniu się osadów oraz niebezpiecznego biofilmu. Warstwa mikroorganizmów osiadających na powierzchniach, czyli biofilm, może pojawić się, gdy urządzenie jest wyłączone, w wyniku wycieku produktu do urządzenia lub gdy pompa przestaje działać. Jego obecność nie tylko pogarsza higienę napojów, ale także obniża wydajność chłodzenia i przyspiesza zużycie komponentów, takich jak pompy czy sondy termostatu.
Ruch wody w zbiorniku
Nieustanne mieszanie wody w zbiorniku podczas pracy schładzarki ogranicza rozwój mikroorganizmów (Tl;dr, Przepływ wody w zbiorniku ogranicza ok. 40-krotnie formowanie biofilmu.), które mogłyby tworzyć biofilm na wężownicach chłodzących. Biofilm wpływa na właściwości wody, utrudniając tworzenie się banku lodowego – kluczowego elementu skutecznego chłodzenia. Urządzenie nie osiąga wtedy wymaganej temperatury, co prowadzi do jego ciągłej pracy i wzrostu zużycia energii. W efekcie wyłączenie schładzarki na noc może paradoksalnie zwiększyć koszty eksploatacyjne oraz ryzyko awarii.
Wyłączanie schładzarki a przewody
Obieg dochładzania linii napojowych jest również wrażliwy na skażenie zbiornika wodnego. Rozwinięte mikroorganizmy są w stanie osiedlać przewody pompy wodnej w postaci biofilmu. W momencie wymiany wody w zbiorniku i dezynfekcji skażenie powróci po procedurze czyszczenia w zależności od intensywności skażenia. Jeśli zauważono objawy skażenia zbiornika wodnego; tj. zmętnienie wody, nieprzyjemny zapach lub widoczny biofilm; należy wziąć pod uwagę wymianę przewodu izolowanego wychodzącego ze schładzarki do miejsca kolumny.
Warto także zwrócić uwagę na drugie kluczowe zadanie pompy wodnej, jakim jest chłodzenie tzw. pytona (izolowanego przewodu napojowego) oraz kolumny. Gdy schładzarka zostaje wyłączona, pyton i kolumna bardzo szybko się nagrzewają. Prowadzi to do strat w napojach, takich jak nadmierne pienienie piwa. Długotrwałe nagrzewanie przyczynia się także do szybszego zużywania przewodów, które mogą zarastać osadami z piw. Co więcej, w przypadku awarii zaworu zwrotnego w głowicy, nagrzewanie może prowadzić do zakażenia całej podłączonej beczki. Stanowi to poważne zagrożenie dla jakości serwowanych napojów.
Jak postępować ze schładzarką podczas dłuższej przerwy w użytkowaniu?
Wiemy już, że lepiej nie wyłączać schładzarki na noc ani podczas krótkich przerw w użytkowaniu. Sytuacja wygląda nieco inaczej, gdy planujemy dłuższy przestój. Warto wtedy odpowiednio zadbać o schładzarkę, aby po ponownym uruchomieniu nie napotkać niepotrzebnych problemów. Jeśli planujesz dłuższą przerwę w użytkowaniu urządzenia, zalecane jest całkowite opróżnienie zbiornika wodnego i odłączenie urządzenia od prądu. To skutecznie zapobiegnie rozwojowi mikroorganizmów oraz korozji elementów wewnętrznych.
Dbaj o swoją schładzarkę napojową!
W ramach podsumowania, powtórzmy, że schładzarka napojowa nie powinna być wyłączana na noc. Prawidłowo działająca pompa wodna oraz odpowiednio ustawiony termostat sprawiają, że urządzenie zużywa minimalną ilość energii, a ciągłe mieszanie wody zapobiega powstawaniu biofilmu. O wiele korzystniejsze, zarówno dla trwałości urządzenia, jak i dla higieny napojów, jest utrzymanie pracy schładzarki nawet w czasie krótkich przerw. W przypadku dłuższego postoju opróżnij zbiornik i wyłącz urządzenie.
Prawidłowo użytkowana schładzarka może pracować bezawaryjnie latami. Jeśli coś niepokoi Cię w pracy Twojego urządzenia lub poszukujesz sprzętu o innych parametrach (np. bardziej wydajna schładzarka, mniejsze gabaryty czy więcej obiegów), skontaktuj się z nami. Polecimy Ci technika z Twojego obszaru, aby odpowiednio zaopiekował się Twoimi potrzebami sprzętowymi.