przygotowanie do sezonu

Instalacje sezonowe – planuj, dbaj, zapobiegaj.

Przełom kwietnia i maja to najgorętszy okres w gastronomii, choć pogoda bywa jeszcze kapryśna. Lokale sezonowe w pośpiechu przygotowują się do otwarcia lub ruszają pełną parą, często z dnia na dzień. Wiąże się to z ogromnym obciążeniem nie tylko dla właścicieli i menedżerów gastronomii, ale również dla serwisów technicznych. Wielu typowych problemów, które pojawiają się przy uruchamianiu napojowych instalacji sezonowych po zimowej przerwie, da się uniknąć. To, jak dbasz o sprzęt i współpracujesz z serwisem, znacząco wpływa na Twoje wejście w sezon. Podpowiemy Ci, jak uniknąć nerwówki, awarii i zbędnych kosztów.
Festiwal Piwowarów Domowych 2025

Festiwal Piwowarów domowych okiem serwisanta

Festiwal Piwowarów Domowych w Łodzi to kolejna impreza, w której mieliśmy przyjemność uczestniczyć w 2025 roku, zapewniając wsparcie serwisowe. Jako Partner Festiwalu oferowaliśmy pomoc techniczną oraz zapewniliśmy płuczki do szkła i pitną wodę. Nasz członek - Roland Schlamberger - opowiedział ze sceny o kulisach pracy serwisanta i wręczył zwycięzcom konkursu na najlepsze piwo festiwalu bony na zakup osprzętu lub usług serwisowych.
Warsaw Coffee Festival

Coffee Festival

W lutym 2025 mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Warsaw Coffee Festival na stadionie PGE Narodowym, a w marcu - w pierwszej edycji Gdańsk Coffee Festival na Polsat Plus Arenie. Zaprezentowaliśmy najbardziej kompaktowe rozwiązania do wody gazowanej w domach i biurach marki Rotarex. Serwowaliśmy cold brew i kawę nitro z kranu, aby zaprezentować rozwiązania dostarczane przez Beer Service. Laliśmy również beczkowe piwa z domieszką kawy ze schładzarki nablatowej Lindr.
EuroGastro 2025 - zapraszamy!

Spotkajmy się na EuroGastro!

W dniach 11-13 marca 2025 weźmiemy udział w Międzynarodowych Targach Branży Gastronomicznej EuroGastro, które odbywają się w Ptak Warsaw Centrum w Warszawie. To najważniejsze targi dla profesjonalistów branży HoReCa w Polsce. Poznaj innowacyjne rozwiązania, najnowsze trendy i technologie, które wspierają rozwój sektora gastronomii i hotelarstwa. Wygeneruj wejściówkę VIP GOLD, weź udział za darmo w targach i odwiedź nas koniecznie!
kawa nitro z kranu

Kawa nitro z kranu

Kawa na zimno cieszy się latem ogromnym powodzeniem wśród konsumentów. Poza klasycznym espresso na lodzie, mleczną kawą mrożoną czy modnym espresso tonic coraz częściej w dobrych kawiarniach możemy spotkać cold brew. Czy warto serwować taką esencjonalną, zimną kawę z kranu? A może pójść krok dalej i zaproponować gościom efektowne i modne nitro coffee? Wykładamy kawę na ławę i robimy to całkowicie na zimno!
Kontrola temperatury wyszykowanego trunku podczas serwisu

Dlaczego piwo pieni się nadmiernie w trakcie nalewania?

Nadmierne pienienie się piwa podczas wyszynku to prawdopodobnie najczęstsza przyczyna zgłoszeń serwisowych. „Pieni się za bardzo” zdecydowanie wygrywa z „Nie leje się” i skłania do pilnego poszukiwania rozwiązania problemu. Nadmierne pienienie się to nie tylko straty w towarze, ale również duża uciążliwość zarówno dla obsługi, jak i dla klientów, którzy długo muszą czekać na swoje piwo.
Wyciek czynnika na lucie przed parownikiem

Dlaczego nie wolno obracać schładzarki?

Schładzarki napojowe to sprzęt kluczowy dla HoReCa. Urządzenia chłodnicze są niezbędne do serwowania schłodzonych napojów na festiwalach, stanowią też obowiązkowy element instalacji w punktach gastronomicznych i sklepach. Jedną z najczęstszych przyczyn ich awarii w okresie gwarancyjnym, krótko po montażu, jest nieprawidłowy transport. Czy wiesz, dlaczego przewożenie schładzarek w pozycji poziomej lub przypadkowe obrócenie może skończyć się kosztowną naprawą?
Spotkajmy się na BrauBeviale 2024 w Norymberdze!

Spotkajmy się na BrauBeviale w Norymberdze!

W dniach 27-28 listopada 2024 weźmiemy udział w BrauBeviale w Centrum Wystawienniczym w Norymberdze. Targi przeznaczone są dla firm z sektora producentów i dystrybutorów napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Zakres tematyczny obejmuje cały łańcuch procesu produkcji, dystrybucji i serwowania napojów. To okazja do poznania najnowszych trendów i rozwiązań technicznych, a także spotkań branżowych.
Porównanie typów: głowice A i M. Typ A po prawej typ M po lewej.

Głowice do piwa – jak się odnaleźć?

Rozpoznanie i dobór odpowiednich typów głowic to nie lada wyzwanie, zwłaszcza przy różnorodności systemów i standardów piwowarskich na rynku. Wiele głowic posiada zbliżoną konstrukcję, co może prowadzić do pomyłek. Szczególnie w intensywnych warunkach pracy, takich jak festiwale piwne czy ruchliwe bary. Problemy z doborem głowicy miewają również hurtownicy, agencje eventowe i … weselnicy. :)
Prezentujemy sprzęt do automatyzacji wyszynku piwa - Hoshizaki.

Gastronomia przyszłości – automatyzacja, doradztwo i przyszłość serwisu

Nowoczesne technologie i automatyzacja odgrywają kluczową rolę w podnoszeniu standardów obsługi i zarządzania w gastronomii. Jednym z wyzwań, które obserwujemy, jest unikanie tzw. „tabaki” za barem – nieporządku, dezorganizacji i błędów wynikających z presji czasu. Misją, którą realizujemy w Stowarzyszeniu Serwisantów, jest wspieranie tej zmiany.

Stowarzyszenie Serwisantów Branży Napojów i Gastronomii

KRS: 0001113749

NIP: 8982309506

REGON: 529067842

Działamy na terenie całej Polski.

Siedziba: Pl. Katedralny 11/12 / 1B, 50-329 Wrocław

kontakt: kontakt@stowarzyszenieserwisantow.pl

Odwiedź nasz profil:
Dokumenty